Midden in het centrum? Is dat niet veel te druk? - image

Gepubliceerd op: 25 juni 2024

Nee, daar merk je niet zoveel van. Een groot deel van het centrum is inmiddels autoluw. De voorkant van Just Texel Suites & Apartments ligt aan het historische straatje de Warmoesstraat, waar ik ben opgegroeid. Deze straat was vroeger de buitenste ring van Den Burg. Hierachter begonnen de moestuinen, vandaar de naam Warmoesstraat. A ha, leuk weetje!

 

Tegenover Just Texel staat nog een graanpakhuis uit 1870. Ik herinner me zelfs nog dat er een paardenstal in heeft gezet en er een rieten stolp stond, midden in het centrum! Dat kun je je nu toch amper nog voorstellen? Inmiddels is daar nog weinig van te zien, maar de authentieke sfeer in de straat is behouden.

 

0006db02-c8d0-4862-a79f-5404a9c6a7a8.webp

 

De meeste huizen aan deze straat hebben diepe tuinen op het zuiden. Vandaar dat het aanzicht van de achterkant heel anders is en vooral veel groen heeft. Daar is ook de ingang van het ruime parkeerterrein met 2 laadplekken en een fietsenstalling met laadmogelijkheden. Heerlijk rustig, al moeten we ook af en toe eens het gras maaien en de heggen snoeien.

 

Je loopt dus vanuit de voordeur zo het marktplein op en bent direct bij je ontbijtadres, de terrasjes, de winkels en de fietsverhuur. Of gewoon een rondje slenteren door Den Burg. Het kan allemaal!

 

De auto kun je lekker staan en met de fiets verken je het eiland of ga je naar het strandhuisje dat van mei tot half september inbegrepen is bij de huur. Met een elektrische fiets houdt ook windkracht 6 je niet tegen. Toch?

 

Tips!

  • Een rondleiding door het centrum van Den Burg (elke woensdagochtend) via VVV.

  • Strijk neer op een terras aan het marktplein of bij de Smulpot.

  • Haal een zelfgebakken broodje en zelfgebrande koffie bij de Texelse Branding aan het plein.

  • Beklim de kerktoren (tegenover de Smulpot) op maandag en in de zomer ook op woensdag.

  • Den Burg heeft veel leuke winkels van zelfstandige ondernemers.

  • Een ijskoude, energieboost bij de Cryo Space. 3 Minuten in -150 graden. Just Breathe. Ook jij kunt dat!